Gir pulsklokka deg rare verdier?

Jeg har løpt noen år nå med pulsklokke, og det er et godt verktøy til å finne ut hvordan skrotten har det. Men av og til kan den skremme livet av meg til det punktet at jeg nesten får hjerteinfarkt fordi jeg tror jeg er i ferd med å få hjerteinfarkt.

Observer denne helt normale joggeturen som begynner på asfalt, flatt som en pannekake den første kilometeren:

Typisk "spikes" - ekstreme kurvevariasjoner som peker på feil med klokka fremfor hjertet, heldigvis

Jeg vet hva som er normalpuls for mitt hjerte – og jeg har en makspuls et sted rett under 190 slag i minuttet. Så høy puls ser jeg ufattelig sjelden, det er kun når jeg har provosert det frem ved å kjøre bakkepass til jeg nesten svimer av. Selv om jeg står i ramma og trår og tømmer kondisen helt skal det veldig mye til å komme over 175/180. Så det å gå fra stresset startpuls på 100 til 220 i løpet av 1,5 minutter skjer ikke uten hjelp av f.eks en stikk-kontakt eller et fallskjermhopp.

Dette er en ren teknisk glipp, og typisk begynner det i det små, for så å skje oftere inntil pulsavlesningene er ubrukelige. Etter min erfaring er det to ting som gjør at dette skjer:

1) Skittent pulsbelte.
Altså, ikke pga tryning i gjørme eller elendig personlig hygiene, men fordi svette legger igjen mye salt og annet guff på følsomme steder. Når det begynner å skje, så vasker jeg pulsbeltet forsiktig med lunkent vann og en kvart dråpe Zalo. Da er alt tilbake til normalen. Ved å skylle pulsbeltet i vann etter endt treningsøkt kan du utsette dette fenomenet.

2) Statisk elektrisitet
I fjor høst var jeg sydover, og løp turer i skikkelig varme. Da hadde jeg kun en tynn teknisk trøye på overkroppen. Pga bevegelsen i dette stoffet dannet det seg statisk elektrisitet som bøllet med pulsmålingen. Jeg kunne se det mens jeg løp: ved å dra trøya vekk fra kroppen falt pulsen øyeblikkelig og stabilserte seg med forskjeller inntil 30 slag pr minutt. Dette har bare skjedd med den nye typen pulsbelte fra Garmin – jeg har en 310 XT med et mykt pulsbelte hvor du kan kneppe av selve “måleren”. Med den gamle Garmin 405 og stivt (plastik-aktig foran) pulsbelte skjedde det aldri i liknende tilfeller av syden-løping. Hvis du opplever rare målinger, prøv med en annen trøye.

Videre i bildet over ser det ut som om hjertet mitt er plaget av Setedalsrykja, men det er altså bare fordi det er forstyrrelser på utstyret – og i dette tilfellet pga at beltet trenger en god vask. Gårsdagens tur var enda verre, da løp jeg veldig rolig men klokka mente altså at jeg snitta makspuls. Pass også på at beltet sitter på riktig sted, og stramt nok.

Endelig er det skikkelig vår! Jeg koser meg utendørs, og setter pris på fri fra The Dreadmill og superundertøy. Lysløypa på Kurland er kjærkommen, selv om jeg alltid blir møkk lei den utover høsten, da alle bakkene blir bare hat.
En morsom sideeffekt av all mølleløpinga er at jeg nå er helt komfortabel med å løpe med lettere, mindre dempede sko. Det går i Adizero Adios og Progrid Kinvara, og turer opp til 15 km er helt problemfritt. Har ikke prøvd noe lenger, men jeg har løpt både “fort” (mer mellom- & forfot) og skravletempo (definitivt på hælen) og det går kjempebra med både føtter, legger og knær. Good times!

19 thoughts on “Gir pulsklokka deg rare verdier?”

 1. Nyttig! Får alltid ekstreme utslag på starten av øktene (sist økt var makspuls 240 – særlig). Vasker beltet jevnlig, men uten zalo. Det skal herved prøves. Takk. (c:

 2. Jeg må også prøve pulsbeltetrikset. Løper sjelden med pulsbelte, men liker å ha det på intervaller. I det siste (intervaller og Inga-Låmi på ski) har pulsen vært en grøtete masse. Jeg tror det leser dårlig, så det er kanskje “tett”.

  Og ang sko, så erfarer jeg det samme som deg i løpet av vinteren. Jeg har ikke løpt på mølle, men jeg har løpt mye med Nike Free, i tillegg til at jeg går nesten utelukkende i det. Jeg opplever nå at alle skoene mine er vonde. Selv samme type jeg brukte i fjor sommer. Enten klemmer de, eller jeg får vondt i beina. Men ikke av Nike Free. Så jeg tror rett og slett føttene min er “knovertert”. :)

 3. Janicke – har også sånn ekstrem startpuls innimellom, men etter skikkelig full puss på beltet for et par dager siden er alt tilbake til det normale.

  Tone – konvertering av føtter tror jeg på :) Jeg får ikke vondt av de myke skoene, men de kjennes veldig klumpete ut i forhold til lettvekterne. Så får vi se om det funker i lengden, eller om det begynner å slå sprekker i knærne!

  1. Knovertert faktisk. :P

   Ja, vi får se om det funker. Jeg vil jo ikke kvitte meg med alle mine nye løpesko, så vi får se om knærne er like hele etter halvmaraton i morgen på asfalt, i Nike Free. :)

 4. ja, pulsmålinger kan være megarare.
  Opplevd en del på sykkel at pulsen med ett hopper fra 70% til 120%+++.
  Selv med nye batterier og rent utstyr.

  Men altså statistsk elektristet.
  Trøye som blafret som bare det…
  Om man bare trillet var pulsen sinnsyk etter klokka.
  Men om man stoppet opp slik at trøye / jakke ikke blafret, så falt den i et nu ned til det forventete…

  Har ikke garmin, bare billigklokker, men har hørt at noen med Garmin setter senderen på ryggen…

 5. Ove: Ryggen? Det har jeg ikke prøvd…hehe. Opplever stadig mye rart – f.eks i dag og forleden har det ikke bare dukket opp en bakke rett utenfor huset mitt (nesten 300m nedover i løpet av 20m), men pulsen har gått fra 130 ned til 70 så til 140 i løpet av 20 sek et par minutter etter treningsstart. Noko muffins i oppdateringene fra Garmin innimellom!

 6. Ja, å sette senderen på ryggen kan faktisk hjelpe…
  Garmin skal selv ha anbefalt på i alle fall en gitt modell, uten at jeg kjenner hvilken.

  Men noen personer sliter mer med å være statiske enn andre.
  Og dette kan gå i perioder.
  Hjemme hadde jeg tidligere i år en periode hvor jeg fikk støt hele tiden.
  Men kona fikk det ikke.
  Likevel fikk vi en elektriker vi kjenner til å måle om det var noe galt, men det var det ikke.

  Når jeg tenker tilbake på det så hadde jeg liknende forhold rundt 1990 pluss minus da jeg drev med løpstrening. Sant nok var ikke Polarklokkene eller de fra Maxpulse så gode som dagens, men kollegaer opplevde ikke slike hopp og sprett.

  Jeg innbiller meg at noen av oss er slik at vi genererer mer statisk elektrisitet enn andre slik at det påvirker måleutstyret til å oppfatte noe rart.
  Jeg har også opplevd, med en Sigma, at pulsen på sykkel gikk fra sånn cirka 85% (en lengre bratt bakke hvor jeg fulgte godt med) ned til 28 slag! Det gjentok seg et par ganger, men ikke mer uten å skifte batterier eller gjøre annet. Ellers funket den fint.

 7. Et siste supertips.
  Vel – jeg fikk et tips om dette for å eliminere statisk elektrisitet.
  Og – etter en lengre periode med slike en del hopping og spretting, så har nå sykkelturer på hver 3 timer, uten problemer med samme utstyr.

  * Sett en elektrotape (slik god isolasjonstape av plast) på forsiden av pulssenderen.
  Over hele dens lengde, men trenger ikke dekke i høyde.

  Med dette har jeg i alle fall ikke registrert noe rart på de 2 nevnte turene…

 8. som nå er utvidet til 5 3-timersturer uten noe kluss.
  så prøv elektrotapen i tillegg til god vasking av elektrodene.

 9. Takk for betryggande forklaring og råd. Opplever stundom puls spikes over max puls på sykkelen; når det har skjedd er det alltid i nedoverbakke og gjerne tilig i økta – aldri på flater eller oppover/hard belastning. Når eg tenker meg om er det kanskje også som regel i varmt vêr, med blafrende trøye. Er blitt nervøs for hjertefeil, men føler jo intet ubehag når pulsen løper løpsk. Skal prøve tipsa her, men føler meg trygg no.

  1. Probleme er nesten alltid knyttet til senderen eller selve sendinga av signalene, og ikke til mottakerklokka, altså forstyrrelser på veien.

   Eller at elektrodene på senderen er for møkkete.
   Nå vasker jeg dem etter hver tur med en mild mild såpe og skyller godt av.

   Min personlige erfaring er at ved såkalte ‘spikes’ så er det statisk elektristet, skitne elektroder eller for løst belte — altså dårlig kontakt eller forstyrrelser før signalet kommer til klokka.

   Selvsagt også mulighet at batteriet bør byttes, men da opplever man nok ofte at pulsen iblant faller fra f.eks 130 til 50, og der kan den ligge lenge før den viser det reelle igjen.

   Lykke til videre!

   1. Ove: nå testet jeg pulsbåndet på tredemølla hjemme i går – i bare shortsen. Den gikk helt av skaftet da og, sannsynligvis fordi jeg svettet som en foss :) Men det kan jo være statisk lading når jeg løper på mølla, selv uten trøye. Jeg får en smell hvis jeg tar på PC’en jeg har foran til film…

 10. Birger, kanskje du skulle starte eget kratfverk…
  Får du en smell når du berører PC’n så er det jo statisk elektrisitet inne i bildet. Eller en overledning et sted, men det er det vel neppe.

  Har du mulighet til å prøve en annen klokke og sender, låne fra noen til en test? Det kan jo være noe feil med utstyret.

  Mitt system har ikke hatt en eneste raritet siden jeg begynte å bruke trikset med tape foran. Og her i Kongsvinger har det regnet mye noe som betyr mye bruk av en tynn regnjakke som blafrer som bare det…

  Jeg hadde (som kanskje nevnt) en periode hjemme hvor det smalt ved berøring av ditt og datt (eller på bildøra), men det er også borte, så kanskje det også er grunnen til null tull med klokka nå???

  Prøv å låne noe annet utstyr og test!

 11. Ove: sant, og jeg er den første til å innrømme at jeg ikke er så flink til å varme opp! Men, har ikke rukket å nevne det – klokka viste gradvis enda værre verdier (kunne vise alt fra 0 til 250 på samme økt). Til slutt gikk jeg til Clas Ohlson og kjøpte nytt batteri. Det hjalp dramatisk, og nå er ting tilbake til normalen. Spikes skjer fortsatt, men det hjelper veldig med tape-fiksen din for å minimere dette. Jeg bør ihvertfall ikke lure på om hjertet er på tur hver tur…

 12. Birger:
  ok, flott om det roer seg ned. Kanskje lurt å bytte batteri i både klokke og sender,om du ikke har gjort det nå i samme slengen.
  nei – det er neppe noe galt med deg om klokka har vist 0 noen ganger…

  Dette er signalforstyrrelser og eller kontaktforstyrrelser. Artig at tapetrickset har hjulpet.

 13. Så har pulsklokka streiket, eller rettere sagt senderen.
  Da blir det vel nytt om man ikke kjøper et løst belte med sender.
  Har 3 klokker liggende, og til alle har senderen kollapset, klokkene stopper aldri ser det ut til.

  Men hatt noen turer uten pulsmåler – og lurer faktisk på om det er noen vits i bruke det…

  Hvilepuls får jeg tatt vha. en blodtrykksmåler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.