Hva er Nike+ og hvorfor suger det?

Velig bombastisk! Jeg skylder dette systemet en liten takk for at jeg ble smittet av løpesyken. Ikke det at jeg skjønner helt hvorfor; det var latterlig mye strul fra dag 1.

Jeg får begynne med spørsmålet som nike+-webben stiller meg hver gang jeg besøker den: “WHAT IS NIKE+” (NB – merk – ikke noe spørsmålstegn). Noen aner vel kjernen i hvorfor det suger allerede…

Ipod'en med sensor-dings som snakker med en sensor-dings i venstre sko, og dermed logger løpeturen.

Nike+ er kort og godt en sensor i skoa som snakker med en gadget enten i form av et armbånd, eller en liten sak man plugger inn i en iPod/iPhone. Underveis kan du få sekundering via en hyggelig stemme på øret, evt på skjermen om du har en slik. Du kan også nyte spenstige triks som å ha din egen “powersong”.
Etter løpeturen kan du koble dingsen til en PC, og laste opp løpeturen på nett til en logg. Konseptet funker ved at sensoren i skoen måler akselrasjon, slaget når foten treffer bakken, og enda mer Rocket Science.

I hine, hårde dager (dvs mai 2008) oppdaget jeg dette fenomenet. Stoppeklokka ble byttet ut med et Nike+-system som besto av et “sportband” (en tøft designet klokkeliknende dings) samt en sensor til å putte i en Nike+-kompatibel sko. Jeg fant fort ut at det fantes alternativer til Nike sko (som nok var en av grunnene til at de fant opp dette). Ved å surre sensoren fast under lissene, evt teipe, eller kjøpe en pouch som man knøt fast kunne man fint bruke dette systemet.

Sportband’et var ødelagt før jeg fikk brukt det, men fikk nytt på XXL. Det funka, du fikk noe basisinformasjon på håndleddet, men stort sett var en vanlig stoppeklokke + excel like bra. Systemet var veldig ustabilt – kontakt med sensor var omtrent like stabilt som lyskrysset på Lande. Så jeg kjøpte en sensor til Ipod, siden jeg allikevel likte å ha med musikk på turene mine, og derfor hadde en slik. Dette gjorde ting ev god del bedre: systemet funka hele tiden.

Jeg løper fortsatt med iPod på armen, og nike+ i tillegg til gps-klokka. Totalt idiotisk, men jeg er nemlig lilla på nike+ webben, og har så lyst til å bli svart guru (bare 95 mil igjen!).

Nok snakk, hvorfor suger det?!

Systemet finnes ikke nøyaktig. I ett spesifikt jevnt tempo er det ikke rivende galt. Løper jeg for fort registrerer den for kort distanse, for sakte = lengre distanse. Når jeg løp marathon i fjor, var jeg så dum å sette systemet på “marathon”. Da fikk jeg nemlig pepp’ende meldinger underveis (kult), og nedtelling som begynte FOR TIDLIG. Så ved fanfare, gratulasjoner etc hadde jeg fortsatt 1,5km igjen til mål. “Press the center button to end your workout”. Avvik er kan være 5-15%.
Jeg har prøvd å kalibrere. Jeg har løpt turer sammen med folk med identisk system, allikevel har vi fått dramatisk forskjellig distanse på samme tur. Så hvis du i det hele tatt har et snev av nerd/assburger, så holder ikke dette.

Nike+ webben er elendig. For det første er alt i flash, som kun funker på PC, og det går t r e g t. De kom med en mobilversjon etter hvert, og den er totalt unyttig. De har ikke oppdatert noe som helst siden jeg begynte med dette. Løsningen husker ikke passordet ditt – uansett. Dette er visst en bevisst policy iflg Nike (ja, jeg har plaget dem litt på forumet…). Kanskje nettopp derfor får du også tonnevis med spam når du går dit – jeg har jo brukt dette i 3 år, fortsatt blir jeg bombadert med “hva er nike+” og “slik kommer du i gang”. Når jeg endelig har gravd frem passordet mitt og logget på, så får jeg intelligente meldinger som (sjekk datoen i dag) : ” See how you did in 2010, then get fired up to run even better in 2011″. Litt seint nå kanskje.

Siden jeg jobber med web blir jeg utrolig grinete av at Nike misbruker systemet til de grader – de kaster tonnevis av potensiale ut av vinduet. Her har de titusener av kunder som gjerne gir dem feedback – kall det gjerne gratis markedsundersøkelser. Hva med “vi ser du løper i norge, ofte på kvelden. Klikk her for kanontilbud på refleksvest, klær med reflekser, brodder, varmere løpetøy “. Eller “skoene dine har nå logget 100 mil. Siden du er så flink gir vi deg et supertilbud på nye – klikk her”.
Sannsynligvis er slike semi-intelligente EDB-løsninger heller ikke mulig, siden koblingene mellom alt Nike og nikestore er et mareritt av nasjonalitet, land, språk etc. For understreke graden av gjennomteknthet: når jeg får et nyhetsbrev med nye produkter for løping, og klikker på den, så lander jeg på en side om nyeste fotballsko.

Datalogging og markedsundersøkelse på nøyt nivå.

Og så videre. Men alt jeg får er “how was your run” – og så kan jeg velge mellom smilefjes, mellomfornøyd fjes og surt tryne. WTF?

Det som er bra er det sosiale. Man kan være med på konkurranser, connecte med kompiser etc – men hva pokker hjelper det når systemet er så unøyaktig? Hmm, kanskje ikke så bra allikevel. OK, jeg liker at jeg kan trykke på en knapp, så får jeg umiddelbar (dog unøyaktig) muntlig tilbakemelding på hvor langt jeg har løpt, tiden jeg har brukt, og tempoet jeg løper i. Og så er det artig når Tiger Woods gratulerer deg med turen sånn innimellom.

Derfor har jeg ikke giddet å teste hverken nytt sportband, pulsbånd eller Nike-tomtom GPS-klokke. Men jeg er fortsatt keen på å gå fra lilla til sort….eller.

Tar meg en løpetur nå for å bli kvitt frustrasjonen etter å ha skrevet dette innlegget!! AAAGH!

One thought on “Hva er Nike+ og hvorfor suger det?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.