Lysløypa, Kurland, Sarpsborg – 4.7km

Brukbar utsikt fra det høyeste punket i lysløypa - enda bedre når det er fint vær naturligvis, og hvis fotografen har talent.

Mang en Sarpsborgianer har tilbrakt en ettermiddag i den gromme lysløypa på Kurland. Den er brukbar året rundt, og er det nok snø kjøres det gode langrennsspor der (og sjefsbra akebakker med HOPP!).

Løypa er godt kupért, den har en kort sløyfe (1.9km), en lengre sløyfe (4.7km), og mange kilometer med blåløype, stier og annet snacks tilkoblet. Flere fine rasteplasser, et hyggelig tjern, kart og grei skilting. Den vedlikeholdes bra – nedblåste trær og gørrete partier blir utbedret kjapt. Lysene er det ikke like bra med – det kan gå lang tid mellom pæreinspeksjon.

løypeprofil-lysløypa-kurland
Grønn strek = høydeprofil. Blå strek = "farta" mi. NB - de første 550m er hjemmefra og til start på løypa.

Når det ikke er snø befolkes området mest av gående – gjerne bestående av voksne damer 3-4 i bredden. Mange er flinke til å gi plass til andre (de hører da et tydelig “Takk skal du ha!” fra meg), noen SKAL GÅ RETT PÅ SAMMA HVEM DE DØNNÆR PÅ. Ellers er det ofte folk med hund ute (Onsdag kveld er veldig poppis), men her er det finfin oppførsel. Jeg har ikke hoppet over så mange hundebånd/hunder/hundeiere.
Du kan også møte Bergsvingen barnehage på tur, de har noen kule leirplasser i skogen. Sjelden møter du en syklist (det er jo voldsomme diskusjoner rundt hvorvidt sånt ikke er livsfarlig naturligvis – spesielt dersom syklisten er antrukket trange plagg i sterke farger), men det er ihvertfall tillatt…

Bare pyser løper lysløypa mot klokka!

Dersom du kommer til Kurland i fallskjerm, ser løypa slik ut (minus den røde streken og sånt)

Og så er det mange som løper – begge veier, selv om den riktige veien naturligvis er med klokka. Da får man nemlig etter ca 500m en skikkelig bakke som varer ca 400 meter (bare pyser løper andre veien). Denne er småtrøblete på langrensski, og en skikkelig utfordring for løpere og barnevogner. Tar du for hardt i får du aldri igjen pusten, er du for slækk blir det dårlig rundetid. Jeg holder alltid igjen så ikke pulsen blir helt komisk. Herfra fortsetter det opp/ned/høyre venstre, før du havner ned i et søkk og får nok en bakke, med nesten like mye stigning, men fordelt litt annerledes. Den kommer nenlig i 2 bolker. Resten av runden er fortsatt opp/ned/høyre/venstre, men ikke så veldig dramatisk.

Den siste delen av løypa består av en moderat slakk nedoverbakke, og en “slette” fulgt av en kort men brutal stigning. Glimrende parti for en langspurt.
For langrenn og sykkel er løypa mor-slit-som, men man bør akte seg vel for nedoverpartiene. Skulle du tryne/vele ut av løypa står granleggene tett. Jeg har testet disse noen ganger, og de er akkurat like harde som de ser ut…
Overtråkkere bør også være obs, spesielt etter hardt vær, da kan mye stein og røtter dukke opp i fjæra. Underlaget er en blanding av subbus, bark, stein, sand, fjell – det meste. Mykt og fint stort sett!
Du løper (ha-ha.) også stor risiko for å bli skitten, så ikke bruk pensko!

Slik kommer du dit:

Kjør til Sarpsborg. Spør noen om veien til lysløypa.
Alternativt, se kart her på Garmin Connect ->
Slik så det ut da Google-bilen kjørte forbi:


Vis større kart
Parkeringsplassen. Løypa begynner og slutter ved skiltet (kartet) til venstre. Husk at en runde begynner og slutter på samme sted, og nei – den er ikke 5 km :)

3 thoughts on “Lysløypa, Kurland, Sarpsborg – 4.7km”

  1. Her bommer du jo kraftig!
    Bare pyser løper lysløypa MED klokka!
    Jeg bruker 1 min mindre på å løpe MED klokka!

    1. Helt enig! Hvis jeg løper med klokka, altså begynner med å løpe forbi tjernet, så løper jeg minst 1 minutt kjappere. Den veien får du den bratte bakken først og så den “dumpa” som er før du er halvveis, men så er det ren plankekjøring resten av veien, mens den andre veien har 3 relativt tøffe bakker og flere slakke oppoverbakker som virkelig tar på, så jeg løper alltid mot klokka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.